Hem/Inredning

Återbruk

Något som har blivit mer viktigt med åren är att återbruka möbler, porslin och andra saker som man en gång har införskaffat eller fått. Det är inte något onarturligt att man kan tröttna på dessa ting. Vi lever inte längre i slit och släng åldern. Då man kastade och köpte nytt när man hade tröttnat på något. I dagens läge så finns det mycket material som man kan använda sig av för att lätt och oftast för en billig peng piffa upp sina ägodelar.

Eller så går du på en loppis och köper något som du sedan gör till ditt eget.  Bra sätt att försköna möbler är att till exempel måla om. Då finns det olika sätt man kan göra det på.

Måla möbler

Steg för steg:

Tvätta

Vid all målning är det viktigt att noga rengöra, för att få en jämn och slät yta samt god vidhäftning.

Slipa

Slipa därefter lätt över ytan med fint sandpapper. Ta bort slipdammet med en borste eller en microfiberduk.

Grunda

Ett ordentligt underarbete lägger grunden för ett perfekt slutresultat.

Måla

Måla med trä färg och i den glansgrad du har valt i två omgångar. Mellan färgstrykningarna så mattslipar du och ser till att du tar bort och rengör möbeln från slipdammet. Vilket gör att ytan blir jämn och slät. g 6

 Klä om en möbel: 

Här får du de steg du behöver för att du ska kunna klä om en möbel:

 Börja med att hitta en möbel som du gillar! Känn igenom möbeln noggrant innan du bestämmer dig för att slå till, detta för att minimera risken att projektet blir dyrare och mer komplicerat än du tänkt dig. Känns stoppningen ok? Sitter trädelar löst? Sitter eventuella beslag på sin plats

När du hittat din möbel så har du alla möjligheter framför dig.

En viktig del av renoveringen av en klädd möbel är såklart valet av tyg, på hur mycket tyget slits o.s.v. Fråga din tygförsäljare om detta!

För att klä om en enstaka möbel kan man komma undan med ganska få verktyg.

  • Hammare och nubb eller en starkare häftpistol för att fästa tyget.
  • Tång för att få bort gammal klädsel.
  • Nålar för att spänna upp tyget. För klädda knappar, specialnålar eller mer avancerade verktyg kan du kontakta din lokala tapetserare.

Förhoppningsvis är stoppningen ok, då kan du nöja dig med ett lager vadd innan tyget. Om stoppningen känns ”bubblig” och svår att få till med tyget kan du klä möbeln med ett bomullstyg först så blir det lättare att få till klädseltyget jämt och slätt. Om du behöver förbättra stoppningen så kan du beställa polyeter (skumgummi) genom: www.batdynsspecialisten.se och köpas på valfri Kungssängenbutik.

Ett tips när du klär en möbel är att alltid utgå från tygets mittpunkter. Vik tyget dubbelt och mät ut mitten av tygstycket. Mät också ut mittpunkterna på möbeln och matcha sedan ihop dessa med tyget. På så sätt har du koll på att tyget ligger rakt på möbeln. Fortsätt med att fästa mittpunkterna, sedan hörnen på tyget mot möbelns hörn, och sedan arbetar du dig ut från mittpunkterna mot hörnen och fäster tyget permanent. Du slutar med hörnen, vilket är pilligt.

Klart!!!

Lycka till!!!