Hälsa

Här kommer du hitta idéer och tips som kan få dig att må toppen! Samtidigt som du känner dig nyttigare så du kan ha gott ”samvete”.

Mat

Det du kommer att hitta här allt mellan himmel och jord för dig. Tips och idéer som kan förenkla din vardag allt för att du ska må bra.

Smoothies
En smoothies är en oftast söt och kall lite tjockare dryck. Den består oftast av både färska och frysta bär, frukter som är uppblandad med naturell yoghurt. Smoothies kan du jämföra med milkshake, men skillnaden är att en milkshake innehåller mjölk och glass, vilket en smoothies sällan gör. Istället så använder mig sig av juice eller yoghurt. Smoothiesen ska serveras mycket väl kyld så därför använder man sig oftast av frusna bär och frukter eller så använder man sig av krossad is.

Förslag på några smoothies:

Blåbärsmoothie, 4 portioner

Ingredienser:

7 dl äppeljuice
250 g laktosfri kvarg (0,1 %)
250 g frysta blåbär

Så här gör du:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Mixa alla ingredienser i en mixer eller använd mixerstav
Häll upp i glas

Med ingefära, lime och kokos, ca 1 liter

Ingredienser:

6½ dl mjölk
1 dl kokosflingor
250 g vanilj kvarg
3 msk färsk riven ingefära
½ dl pressad limesaft
½ dl flytande honung

Så här gör du:

Värm mjölken
Häll i kokosflingorna och sänk ner värmen
Låt dra i 10 minuter
Sila bort kokosen
Låt kallna
Mixa mjölk, kvarg, ingefära, limesaft och honung slätt
Servera i glas med is

Förslag på mellanmål:

Banan plättar

Ingredienser:

2 mosade banare
4 ägg
125 g keso
50 g smör

Så här gör du:

Mosa bananerna och rör ihop med ägg och keso till en smet.
Klicka ut och grädda små plättar i smör.
Servera plättarna med dina favoriter som tillbehör.

Mellanmålsmuffins med äpple och hasselnötter, 10 stycken

Ingredienser

2 ägg
2 dl mjölk
1½ dl keso
4 dl vetemjöl special med fullkorn
2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 finhackade äpple
2 tsk mald kanel
2 msk honung
1 dl hackade hasselnötter

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader
Förbered fyllningen
Vispa ihop ägg, mjöl, keso och smör
Rör ner mjölet blandat med bakpulver
Vänd ner fyllningen
Klicka ut smeten i stora muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Låt kallna.
Går utmärkt att frysa och enkelt att ta med som mellanmål eller återhämtning efter träning.

Motion

Hälsa
Här kan du få tips och idéer på vad du kan göra för att på må bättre. Så att du kan känna dig nöjd och tillfredställd.

Friskis & Svettis
Ett bra sätt att röra sig på är att gå till Friskis & Svettis som finns för alla åldrar.
Det är ett lustfyllt och lättillgänglig träning som har en hög kvalitét och ät till för alla.
Friskis & Svettis är en enda stor idrottsförening som finns över hela Sverige som har ett mål. Att du ska träna med ett leende. Eftersom ett leende känns. Det syns oftast och det sitter i maggropen och du uppfylls av en underbar känsla av lycka. Just detta speciella leende gör att det vinner över dina jag-borde-göra tanken.
Oftast så kan träning göras att du har dåligt samvete och blir ett ”måste” och blir därför något du inte ser fram emot. Vilket gör att den sällan blir kul, lånvarig eller regelbunden. Detta har Friskis & Svettis tagit fasta på och byggt upp idén att din träning ska vara styrd av att du känner lust.
Om du tycker det är kul att träna så vill du gärna göra det igen. Börja rent av att längta till dina träningspass hos Friskis och Svettis. Vilket att hela du mår så mycket bättre och gör vardens sysslor mycket lättare. Men framför allt så känner du dig nöjd med dig själv. Du mår bra, helt enkelt.
En lustfylld träning måste innehålla mer än korrekt utförd benböj eller när du sitter på spinningcykeln och svettats enormt mycket och får ont i rumpan. Lustfylld träning ser till att fördela det man ska fokusera på mellan känslan och tekniken, mellan själen och kroppen.
Därför är ett leende på läpparna målet hos oss på Friskis & Svettis när vi kör våra träningspass. Du som träna inte ska tänka på hur din kropp ser ut eller om du är rätt klädd och så vidare.  Har du kul när du träna så mår din själ så mycket bättre. Du som brukar träna på Friskis & Svettis och har läst detta känner så väl igen det så det är svårt att sluta le och du känner att det pirrar i maggropen och längtar till nästa träning.

Vill du läsa mer om dem så gå in på deras hemsida: www.friskissvettis.se

Yoga

Vill man kunna röra sig på hemmaplan så är yoga ett bra sätt för kropp och själ
Yoga som härstammar från Indien har sitt grundläggande i deras religion, psykologi och filosofi. I den äldre indiska traditionen så var yogan en beteckning på olika fysiska och meditativa tekniker.
I de gamla historiska böckerna är yoga en benämning med olika betydelser. Men omkring år 400 så var det några gamla visa som sammanställde en skrift, som kallades för Yoga Sutra. Denna skrift gav yogan en speciell utformning med ett system av övningar.

Under 1800-talet i Europa så uppmärksammades den indiska filosofin men det var först slutet av 1890-talet som man började praktiskera yoga.
Numera så finns det yoga internationellt i form av skolor och yoga uppfattas mer och mer som en fysisk träning.

Några viktiga grenar inom yogan är rajayogahathayogakarmayogakundaliniyogajnanayoga och bhaktiyoga

Ordet yoga har en bred betydelse men oftast så säger man att det föreningen mellan atman, den mänskliga själen, och brahman, ”världssjälen”. Dels att det syftar på en ansamling av människans alla krafter, en koncentration av krafterna till en enda punkt.
Den som utövar yoga eller följer yogafilosofin med engagemang kallas en man för, yogi, och en kvinna för, yogini.
Målet att träna yoga är att du ska känna dig befriad och få en frihetskänsla. Det andliga ändamålet med att utöva yoga är att minska din stress, hålla kroppen smidig, öka välbefinnandet och få en bra hälsa.

Numera i den västerländska traditionen under de senaste årtionden har det blivit att yogan har blivit mer och mer fitness dominerat.
Dessutom så modet och den så kallade klädkoden inom yoga fått uppmärksamhet. Nu finns det till och med att du kan gå på nagna yoga, nakenyoga, vilket anses befriande.
Blir du sugen på att testa så finns det klipp på youtube, mycket litteratur, hemsidor och naturligtvis olika yogastudios i städer och länder som du kan besöka för att få inspiration och börja utföra yoga själv.