Hobby

 Trädgårds tips och råd:

Alla drömmer vi om en vacker, grön och frodig trädgård. Men så kommer verkligheten ifatt drömmen och bristen på tid och pengar gör att man vaknar upp. Och kanske är dina fingrar inte så gröna som du trott.

Här kommer åtta goda tips för trädgårdsnoviser som hjälper dig att lyckas:

Vad vill du göra med din trädgård? En lekplats för barnen, en köksträdgård eller ett blomsterhav?
Det är svårt att förena alla önskningar. Så begränsa dig, åtminstone till att börja med. Det tar lite tid att skapa en egen lustgård. Tänk igenom vilka funktioner du vill ha i trädgården så som till exempel, sittområden, lek ytor, blomsterrabatter med mera, innan du börjar arbeta.
Börja långsamt …
Om du precis har köpt ett hus eller en lägenhet med trädgård eller planteringar gör du bäst i att ta det lugnt under den första säsongen. Under den svarta jorden hittar du kanske föregående ägares trädgårdsdrömmar. Många växter är fleråriga och blommar år efter år. Andra områden kanske måste grävas upp och få nytt liv.

Hur mycket kan du göra själv?
Här måste du balansera tid, kunskap och pengar. För många trädgårdsentusiaster ligger mycket av glädjen i att göra allt på egen hand.

Hur är klimatförhållandena där du bor?
Det kan finnas många olika odlingszoner i ett och samma land. En bra början är att fråga den lokala trädgårdsbutiken eller plantskolan om råd. De vet allt som är värt att veta om växtlighet, klimat och jordmån. Att köpa plantor lite på måfå utan att först ta reda på mer kan visa sig bli ett dyrt äventyr.

Höjd, tid och färg
Det finns tre enkla saker att tänka på när man planterar en blomsterrabatt: höjd, tid och färg. Förläng säsongen genom att se till att välja arter med blomningsperioder som överlappar varandra. Kombinera färger som passar ihop. Se till så att höga växter inte står i vägen för lägre växter.

Kvalitet betalar sig
Naturligtvis finns det billiga verktyg och blommor som inte kostar särskilt mycket på stormarknaderna. Men växter trivs inte i dåliga, näringsfattiga jordar. Verktyg ska hålla längre än en enda säsong. Köp kvalitetsverktyg och kvalitetsmaterial! Köp färre och dyrare saker som håller mycket längre.
Dela med vänner och grannar
Varenda person i grannskapet behöver inte ha en egen gräsklippare och jordfräs. Låna från grannarna och gå ihop och dela på kostnaderna när större investeringar behöver göras. Du kan dela med dig av och byta plantor och lökar med dina vänner och grannar, utbyta tips och strategier, och ni kan hjälpa varandra när tunga saker behöver lyftas.

Användbara verktyg för trädgårdsnoviser 

 • Spade för grävning
 • Kratta
 • Gräsklippare
 • Sekatör
 • Grensaxar
 • Vattenslag och vattenspridare

Rådgivning

Det är ju så att ingen kan allt om hur du ska ta hand om dina blommor, buskar, träd och övriga växter. När bladen bara faller av eller blir gula. Blommorna blir bara knoppar och ramlar av. När gräset blir alldeles fullt av mossa. Då kanske ställer man sig frågan. Vad ska jag göra åt elände?

Några bra sätt att få hjälp på är att bland annat är att man går tillbaka till plantskolan eller var det nu var du köpte växten och frågar om råd. För det finns faktiskt garanti på vissa växter så som bland annat fruktträd och prydnadsbuskar. Antingen så kan man få tillbaka pengarna ett få en ny växt.
Annars får man ta till att läsa sig till råd och tips igenom att låna på biblioteket, köpa böcker eller tidningar. Mycket finns på internet också.

Här är några tips länkar:

http://www.tradgard.org
http://www.alltomtradgard.se
http://www.odla.nu

Måla

Vill du ha tips, råd, idéer och inspiration för dig vad du kan skapa där hemma eller som att ge bort som presenter. Eller få ut ett behov som du känner pocka på.  Så kan du titta här!

Måla:

Måla är ett stort begrepp. Först och främst är att väcka konstnärsådrad i dig som du inte visste du hade i dig, så att du kan vara kreativ. Finns lika många stilar och sätt att måla på som det finns antal konstnärer.

Här får du ett par tips på två av de vanligaste materialen man brukar måla med.

Akryl

Det fina med akrylfärger är att man kan göra misstag. Många misstag. Blir något fel låter man bara färgen torka lite, för att sedan måla man över.

Akrylfärger är flexibla, och det går verkligen att utveckla sin egen stil. Mycket vatten, lite vatten. Stora klumpar med färg. Färg som man stänkt på duken. Akrylfärg är väldigt tillåtande och smidigt att arbeta med.

Så här jobbar du:

Letar upp en bra bild att utgå ifrån.

Rita med blyerts och skissa på duken.

Grundmålar duken med de ungefärliga basfärger som du vill använda för bakgrunden och motivet. Blandar ut färgen med mycket vatten.

Börjar fylla i de olika fälten med mer färg. Som en tumregel är det bra att börja med bakgrunden, för att det blir lite lättare att måla det främre motivet ovanpå den sen.

Så håller man på fram och tillbaka tills att du är nöjd. Kom ihåg: blir det fel så kan du bara måla över.

Dags för små detaljerna. T.ex. lägga in lite blänk i ögonen. Måla fram fjädrar. Vässa till konturer.

Klart! Dags att signerar!

Material:

Vad kan man använda för material? Det finns färdiga kit som man kan köpa lite var stans både i butiker och på nätet. Sedan köper du material eftersom.

Ett staffli gör saker och ting mycket enklare, men det är inte nödvändigt.  När man jobbar med en större duk kan man ställa den på en stol eller ett fönsterbräde ellerluta den mot väggen.

Se bara till att skydda arbetsytan med tidningspapper eller något annat. Fyller en mugg med vatten och fuktar en disktrasa och lägg bredvid. Trasan använder man för att dutta bort överflödigt vatten från penslarna.

Vad du bör införskaffa för att komma igång är:

Färg kit med de viktigaste basfärgerna. Du kan blanda fram alla färger du behöver från dem.
Penslar en uppsättning med 4 – 5 storlekar och penselformer är en bra start.

Palett för att trycka ut och blanda färgerna på.
En duk att måla på. Finns som pannå eller kilram, och i många olika storlekar. Men även på rulle så man kan göra sina egna storlekar på tavlan.

Olja:

Tps hur man målar med oljefärg:

En av den större fördelen med att måla med olja är att du kan bygga upp olika djupa färgtoner och nyanser med flera lager på varandra. Detta för att en oljefärg torka mycket långsamt.

En oljefärg behåller sin styrka efter att den har torkat och då kan du måla över utan att den färgen under påverkar ditt slutliga resultat. Att måla i olja passar personer som känner att de ska måla på längre sikt och samtidigt utveckla sig själv som konstnär. En oljemålning kan ta upp till flera veckor och ända upp till ett år innan den har helt och hållet har torkat. Detta beror på hur tjockt lager av färg du har använt.

 

Oftast så delar man upp vilken ordning man ska måla. Böja med att lägga ett grundlager, sedan är det dags för undermålningen, därefter mellanliggande lagret och slutgiltigen det sista lager av färg och gör detaljerna.

Här följer några tips:

Undermålning

Då är det all idé att börja med en tunnare grundning. I de första lagren så håller du dig till en grundläggande skiss och ungefärliga proportioner. Tänk inte på att du ska hålla på med en massa smådetaljer, det kommer först senare. Använd antingen en skisspenna eller ritkol för att skissa grunderna. Något som är bra att känna till är att olika pigment har torkar olika fort.

Mellanliggande lager

På det nästa lager kan du börja få fram de grundläggande färger och färgtoner du vill ha i din målning. Då lägger ut fler lager färg och sedan mejslar du fram färgtonerna. Och då börja ange detaljer och förberda för de slutliga detaljerna. För varje lager färg du lägger på så öka på mängden av olja eftersom färglagret under suger åt sig olja från det lager du färglager du lägger på.

Sista lagret

Så nu var det dags för det sista lagret. Nu är det till att lägga in de små fina detaljerna som ljusblänk i ögonen eller andra små detaljer som du vill ska komma fram och synas på ditt alster. 

Att tänka på när man målar med oljefärg:

Fett på magert 

Vanligen målar man med mer olja på senare lager jämfört med tidigare. Man lägger också vanligen tunnare lager först och tjockare lager högre upp, för att målningen ska torka på ett bra sätt. Om de övre lagren torkar snabbare än under lager, riskerar man sprickor.
Använd inte förtunning för att rengöra händer eller ansikte!
Händer eller ansikte rengörs bäst med hjälp av ren matolja: Gnid händerna i lite ren matolja, alternativt margarin eller smör, tills all färg har lösts upp. Tillsätt sedan lite flytande tvål och gnid tills oljan och tvålen har blandats väl. Nu kan du skölja händerna med ljummet vatten och tvätta dem en gång till med endast tvål och vatten. Även små penslar kan rengöras på detta sätt.

Lösningsmedel

Se till att alltid för god ventilation, använd lösningsmedel sparsamt 

 Decoupage

Decoupage eller pappersservett-teknik, är en gammal teknik för dekoration av vardagliga föremål med hjälp av vackra pappersbilder och motiv. Decoupage är känt sedan 1700-talet i Italien. Ordet découper är franska, och betyder helt enkelt att klippa ut.

Man kan dekorera alla möjliga saker med decoupage, helst gör man det med pappersservetter. Då använder du det översta lagret på servetten. Men du kan även använda dig av presentpapper, rispapper, bokmärke, ett tidningsurklipp, en boksida Tidigare, när pappersprodukter var dyra och sällsynta, användes målningar, tyg eller tapeter. Fördelen är att använda så tunt papper som är möjligt för då blir slutresultat desto bättre.

Så här gör man:

 • Du kan decoupera på i princip på alla material så som, tyg, porslin, glas, zink och plåt, stenar, trä, spånkorgar och papper så länge du använder olika lack.
 • Det gäller bara att se till att du har en ren yta som du ska dekorera på. Ytan kan vara obehandlat trä, målat och så vidare. Du kan använda en träask, en kruka, en glasburk eller likande. Bra din fantasi sätter stopp.
 • Nu till det roliga! Du ska välja vilken bild du ska dekorera med.
 • Du väljer själv om du vill klippa eller riva kanterna. Det gäller bara att inte pappret är för styvt, annars blir det svårare att limma på.
 • Dags för att börja limma. När det gäller lim eller lack så kan du köpa färdigt i vilken hobbyaffär eller färgbutik som helst. Med det går utmärkt att blanda sitt eget lim, se recept nedan. När du ska limma kan du använda en vanlig pensel.
 • Stryk mycket lim där bilden ska placeras. Sätt försiktigt fast bilden. Sedan penslar du lim på ovansidan. Bilden kommer buckla sig lite. Vill du ha en slät yta så puttarna du försiktigt bort bucklorna med hjälp av en pensel.
 • Låt det torka några timmar.
 • Du är det dags att dekorera med sidenband, spets, glitter eller andra dekorationer som du har köpt eller hittat på stranden eller i skogen. Som sagt det är bara fantasin som sätter käppar i hjulet för dig!

Decoupagelim

Ta lika delar vatten som lika delar trälim. Se till att det är ordentligt blandat. Tänk på att detta inte innehåller lack, så om du ska ha det till en yta som ska tåla lite mer eller till en kruka till exempel så bör du lacka eller fernissa ovanpå.